Luukku 12 - Hallinportti Ilmailumuseon kunnostaminen

Uutinen 12.12.2019 klo 5.55
hallinportti4
Hallinportti Ilmailumuseon kirjastorakennus saamassa uutta laudoitusta. © Kuva: Seppo Valkeiskangas

 

Hallinportti Ilmailumuseolla aloitettiin keväällä 2019 puurakennusten kunnostus ja maalaus. Ennen varsinaisia töitä tehtiin suunnitelmia ja siinä päädyttiin kahden vuoden projektiin. Ensin kesällä 2019 kunnostettiin ja maalattiin puiset rakennukset sekä piha-alueelta raivattiin pusikko pois. 2020 kunnostusta jatketaan ja myös piha-alue parannetaan viihtyisämmäksi. Kaarihallin kunnostus on sitten seuraava niin sanottu kakkos-projekti. Talkootyötä tehtiin reilut 800 tuntia parin alkukesän kuukauden aikana. Talkoissa oli mukana runsaasti Hallin kyläläisiä ja paikallisia yrityksiä, sillä paikka merkitsee erittäin paljon koko kyläyhteisölle.

 

hallinportti3
Molempien museorakennusten maalausurakka lähes valmiina. © Kuva: Seppo Valkeiskangas

 

Hallinportti Ilmailumuseo sijaitsee Hallissa, 80 kilometriä Jyväskylästä lounaaseen. Kuoreveden Halli on elänyt ilmailusta 1940-luvulta lähtien. Keski-Suomen ilmailuhistoriaan kuuluvat erityisesti Karhumäen veljekset, jotka 1920-luvulla aloittivat omatekoisten lentokoneiden rakennuksen, yleisölennätykset, ilmavalokuvaustoiminnan ja lopulta Kar-Air lentoyhtiön.

 

hallinportti2
Hallinportti Ilmailumuseo sai kunnostuksen ohessa myös uuden kyltin. © Kuva: Seppo Valkeiskangas

 

Hallinportti Ilmailumuseo on huomattava osa Hallin paikallishistoriaa. Museon kehitys alkoi keväällä 1968, jolloin Ilmavoimien Teknillinen Koulu ja Lentotekniikan Kilta avasivat Kauhavalla lentokalustoaiheiden näyttelyn. Lentotekniikan Kilta ja näyttely siirtyivät Halliin Ilmavoimien Teknillisen Koulun mukana vuonna 1971. Nykyisellä paikallaan museo avattiin vuonna 1980. Kaarihallissa on esillä noin 10 lentokonetta sekä lentomoottoreita. Siellä entisöidään myös lentokalustoa. Viereisessä talossa on esillä ilmavoimien pukuja eri aikakausilta, lentovarusteita sekä mittari-, ase- ja radiovarustusta. Karhumäen veljesten Wanha Konttori muutaman kilometrin päässä museosta esittelee Veljekset Karhumäen toimintaa ja Hallin kehittymistä ilmailupaikkakunnaksi.