Järkevää talonpitoa

Järkevää talonpitoa – artikkelit RSS

Eri aikakauden tapettikerroksia runoilija J. L. Runebergin 1800-luvun kodissa Porvoossa. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.

Tapetti on kuulunut kodin sisustukseen vuosisatoja

11.6.2018
Erika Tiainen ja Elisa Heikkilä
Eri aikakausien tapettien värit ja kuviot ovat herkästi katoavaa sisustamisen ja rakentamisen historiaa ja kulttuuriperintöä. Parhaillaan järjestettävään Museoviraston ainutlaatuiseen tapettikokoelmaan kuuluu 6000 näytettä eri aikakausilta.
Peittomaalattu lattia, Merikarvia, Lauttijärvi, kuva Satakunnan Museo.

Perinteiset puulattiat ja niiden käsittely

4.5.2018
Tuulikki Kiilo
Suomalaisten talojen pääasiallinen lattiamateriaali oli 1900-luvun alkuun saakka puu. Puulattia on erittäin pitkäikäinen ja pinta voidaan helposti hioa ja käsitellä uudelleen. Suopakuuraamalla tai maitokäsittelyllä lattia säilyttää puupuhtaan ilmeen, ja lattia voidaan myös lakata, kuultomaalata tai peittomaalata.
Taiteilijatalo Lallukan restauroitu aula

Taiteilijakoti Lallukan peruskorjaus ja restaurointi

27.3.2018
Simo Freese
Arkkitehti Gösta Juslénin piirtämä Lallukan taiteilijakoti valmistui Helsingin Etu-Töölöön vuonna 1933. Tämä funktionalistisen arkkitehtuurin merkkiteos ja merkittävä taiteilijakoti oli 2010-luvulle tultaessa peruskorjauksen ja restauroinnin tarpeessa.
Betonijulkisivu

Betonijulkisivujen kuntotutkimus, korjaustavat ja niiden vaikutus rakennuksen arkkitehtuuriin

18.11.2010
Jukka Sulonen
Betonijulkisivuja vaurioittavat ilma, kosteus, aurinko ja pakkanen sekä sisäpuolelta tuleva kosteus ja rakennuksen liikkumisesta johtuvat muutokset. Korjaustavan valinta vaatii arkkitehtonista arvottamista sekä kunnon arviointia ja tutkimista.
Rapattua seinäpintaa

Rapatun julkisivun korjaaminen ja maalaaminen

18.11.2010
Minna Lukander
Perinteiset rappaustyypit ovat kolmikerrosrappaus, kaksikerrosrappaus ja yksikerrosrappaus. 2000-luvulla näiden rinnalle on tullut eristerappaus. Ennen rappausvaurioiden korjaamista kannattaa tehdä kuntotutkimus.
Kylpyhuone

Miten tehdä tai korjata märkätilat vanhoissa asunnoissa

18.11.2010
Martti Lukander
Märkätilojen rakentaminen ja kunnostaminen on vaativaa työtä, johon tarvitaan asiantuntijoiden laatimat suunnitelmat ja kunnan rakennusvalvonnan hyväksymät vastuulliset toteuttajat.
Parvekelasituksia kerrostalossa

Vanhojen parvekkeiden lasitus kerrostaloissa

18.11.2010
Pia Ilonen
Vanhojen parvekkeiden lasittaminen on yleistynyt 1980-luvun lopulta alkaen. Tällä on haettu sääsuojaa ja parannettu parvekkeiden käytettävyyttä. Rakennusten ulkoasun ja luonteen kannalta vanhojen parvekkeiden lasitus vaatii huolellista harkintaa.
Ullakkotilat on otettu asuinkäyttöön

Ullakkotilojen käyttöönotto asunnoiksi

18.11.2010
Jukka Sulonen
Ullakon rakentaminen on kuin uudisrakentamista mutta luonteeltaan kertaluonteista, käsityövaltaista ja työmaateknisesti vaativaa. Ennen siihen ryhtymistä kannattaa pohtia, miksi hankkeeseen ryhdytään.
Porrashuone

Hissin rakentaminen vanhaan taloon

18.11.2010
Pia Ilonen
Viihtyisyyden ja asumisen laadun kannalta hissin lisääminen kerrotalon porrashuoneen peruskorjauksen yhteydessä on kannattavaa. Hissin rakentamiseen vaikuttavat vanhan talon rakenteelliset ja tilalliset tekijät sekä rakennustaiteelliset arvot.
Peltikate

Peltikatteet

30.6.2006
Sami Kälkäjä
Peltikatteet voidaan jakaa kahteen pääryhmään: saumatut peltikatot ja profiilipeltikatot. Suomessa saumattuja peltikattoja eli rivipeltikatteita on käytetty 1700-luvulta lähtien ja ne sopivat hyvin maamme sääoloihin.
Pudasjärvi Lassila, följari. Bild: Museiverket.

Hirsirakennuksien vauriot

30.6.2006
Olli Cavén
Hirsirakennukseen voi aiheuttaa vaurioita esimerkiksi hirsien luonnollisen painumisen estyminen, mikä synnyttää tiivistämistä vaativia ilmavuotoja. Myös kosteus, sienet ja laho vaurioittavat hirsirakennuksia.