13. Luukku 2020 – Porin Mullankaivajat

Uutinen 13.12.2020 klo 9.26

Joulukalenterin kolmastoista luukku paljastaa, miltä Satakunnan Museon ja Porin suomalaisen yhteislyseon lukion järjestämillä arkeologisilla kaivauksilla näytti.

Suomen Kulttuurirahaston Mullankaivajat-apurahalla toteutettu lukiolaiskurssi syventyi Porin sota-ajan historiaan. Tutkimusten kohteena olleesta saksalaisten parakkirakennuksesta ja sen läheisistä roskakuopista paljastui kaivausten aikana monipuolinen löytöaineisto, johon lukeutui muun muassa hylsyjä, hammastahnatuubeja, keramiikka-astioiden palasia ja Porin Matti -lämmitysuuni. Kaivauksen jälkeen lukiolaiset putsasivat löytöaineiston ja laativat niistä pienoisnäyttelyn Satakunnan Museoon.

Lukiolaisten kanssa toteutettu kaivaustutkimus ja pienoisnäyttely ovat osa laajempaa sotahistoriallista tutkimushanketta, jonka aikana pyritään selvittämään huoltotukikohdan sodanaikaisia vaiheita sekä keräämään muistoja saksalaisten ja suomalaisten välisestä kanssakäynnistä. Vuonna 2019 käynnistynyt Feldluftpark Pori -tutkimushanke koostuu arkeologisten kaivausten ohella arkistotutkimuksesta ja haastatteluista.

Tutkimushankkeesta ja lukiolaisten kokemuksista voit lukea tarkemmin Satakunnan Museon blogista sekä hankkeen verkkosivuilta.