Nyaste artiklar RSS

Eri aikakauden tapettikerroksia runoilija J. L. Runebergin 1800-luvun kodissa Porvoossa. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.

Tapeten har hört till heminredningen i flera hundra år

10.7.2018
Erika Tiainen och Elisa Heikkilä
Färger och mönster på tapeter från olika tidsperioder ett kulturarv och historia över heminredning och bygge som lätt försvinner. Museiverket har en tapetsamling för vilken man samlat in cirka 6 000 tapetprover som återger olika stilperioder. Samlingen organiseras och skyddas som bäst.
Peittomaalattu lattia, Merikarvia, Lauttijärvi, kuva Satakunnan Museo.

Traditionella trägolv och behandlingen av dem

21.5.2018
Tuulikki Kiilo
Fram till början av 1900-talet var trä det vanligaste golvmaterialet i husen i Finland. Ett trägolv är mycket långlivat och om ytan blir sliten kan den enkelt slipas och behandlas på nytt. Med såpskurning eller mjölkbehandling behåller golvet nästan sitt trärena utseende, men golvet kan även lackas, laseras eller täckmålas.
Taiteilijatalo Lallukan restauroitu aula

Renovering och restaurering av Lallukka konstnärshem

18.4.2018
Simo Freese
Lallukka konstnärshem, som ritades av arkitekt Gösta Juslén, byggdes i Främre Tölö i Helsingfors 1933. I början av 2010-talet var huset i behov av en grundläggande renovering och restaurering.
Kulttuuriympäristöä Haltialasta Helsingistä. Kuva Liisa Lohtander.

Är den byggda miljön en del av vårt kulturarv?

23.3.2018
I Finland har man för första gången med ett stort sampel undersökt människors attityder gentemot och uppskattning för kulturarvet. På basis av Kulturarvsbarometern uppskattar människor särskilt naturmiljön och landskap när de tänker på kulturmiljön, men vad är den byggda miljöns status?
Mer artiklar

Varkulturmiljo.fi i Facebook

@varkulturmiljo i instagram