Tapahtumaideoita

Euroopan komissio tarjoaa 101 tapahtumaideaa englanniksi: EHD 101 ideas (pdf)

Vuoden 2018 ideat ovat tulossa myöhemmin.

explore
 

Luontoon yhdessä -aakkoset antavat vinkkejä kulttuuriympäristöpäivien viettoon 2017


A
Aihki ry
Suomessa arvellaan olevan noin 3 500 rauhoitettua luonnonmuistomerkkiä. Suurin osa niistä on puita, mutta joukossa on myös mm. hiidenkirnuja sekä siirtolohkareita. Suomen Luonnonmuistomerkkiseura Aihki ry kerää ja jakaa tietoa maamme luonnonmuistomerkeistä. Järjestäisittekö kävelyretken kohteelle, johon liittyy kiinnostavaa paikallishistoriaa?

B
Biotooppeja
eli erilaisia luontotyyppejä on Suomessa useita kymmeniä. Esimerkiksi perinnebiotoopit ovat perinteisen maatalouden muovaamia niittyjä ja laitumia, joille on kehittynyt omaleimainen ja rikas eliölajisto. Useat perinnebiotoopit ovat uhanalaisia ja esimerkiksi monet niityt ja kedot ovat laidunnuksen loputtua kasvamassa umpeen. Kulttuuriympäristöpäivillä voisi järjestää vaikkapa niittotalkoot!

C
Cultura
(latinan kielen substantiivi ”viljelys”) Kulttuuri voidaan määrittää monin eri tavoin, vaikkapa tietyn ihmisryhmän tavaksi elää ja käyttäytyä. Kulttuuriympäristö tarkoittaa ihmisen toiminnasta sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta syntynyttä ympäristöä. Kulttuuriperintö taas käsittää aineellista ja aineetonta perintöä, rakennukset, esineet, tavat ja taidot.

D
Dodo ry on kaupunkiviljelyn edelläkävijä. Viljellä voit omalla ikkunalaudalla tai yhteisöllisesti isommassa mittakaavassa. Kaupunkiviljelijä osallistuu luonnollisesti oman lähiruoan antimilla Syödään yhdessä kaiken maailman maisemissa -tapahtumaan #syödäänyhdessä #kulttuuriympäristöpäivät

E
Eurooppalaisessa maisemayleissopimuksessa
maisema nähdään tärkeänä identiteetin, kulttuurin ja elämänlaadun turvaajana. Millaiseen maisemaan sinä haluaisit tehdä retken kulttuuriympäristöpäivillä?

F
Flander, Jukka-Pekka. Innostava ja idearikas ympäristöministeriön virkamies kansallisten kaupunkipuistokonseptin takana. Kansallinen kaupunkipuisto säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena. Suomessa on tällä hetkellä kahdeksan kansallista kaupunkipuistoa: Forssassa, Hangossa, Heinolassa, Hämeenlinnassa, Kotkassa, Porissa, Porvoossa ja Turussa. Minne sinä tekisit mieluiten retken?

G
Geokätköilyssä etsitään harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen tai kartan avulla. Geokätköilyä harrastetaan kaikkialla maailmassa, ja se sopii kaikenikäisille. Voit löytää aarteen gps-laitteen tai kartan avulla kaupungista tai kansallispuiston kätköistä. Sopii kulttuuriympäristöpäivien Luontoon yhdessä teeman aktiviteetiksi kuin nenä päähän.

H
Hossa , Suomen 40. kansallispuiston avajaisia vietetään kesäkuussa. Alueen rikas luonto ja kulttuuriperintö tarjoaa upeita elämyksiä matkailijoille. Jaa retkesi Hossaan ja muihin kansallispuistoihin #kulttuuriympäristöpäivät!

I
Itsenäisyyden juhlavuosi
on mitä parhain aika juhlistaa luontosuhdettamme! Satavuotiaan Suomen luonto on meille monelle luovuuden lähde, virkistymisen paikka ja jopa identiteetin rakentamisen paikka.

J
Jättipalsami
on yksi vieraslajeista. Kutsu naapurit mukaan ja järjestä kitkemistalkoot. Vieraslajin poistamiseksi kotikadun ympäristöstä on tehty myös kulttuuriympäristösitoumus.

K
Kansainvälisyys
. Kulttuuriympäristöpäiviä, European Heritage Days vietetään 50 maassa. Kansainvälinen sivusto www.europeanheritagedays.com jakaa tapahtumat ja uutiset osallistujamaista. Teidänkin tapahtumanne tulevat tähdiksi Suomen ylle!

L
Luonnon päivät
kaveeraa tänä vuonna kulttuuriympäristöpäivien kanssa. Luonnon päivien upeat tapahtumat löydät osoitteesta www.luonnonpaivat.fi.

M
Metsässä
oleilu vaikuttaa suoraan hyvinvointiimme. Jopa metsäkuvien katselu laskee stressihormonitasoa! Tänä vuonna nautitaan oman kulttuuriympäristön lähimetsistä, kotipihan puista ja luontopoluista.  

N
Nollabudjetti
. Mukavaan tapahtumaan tarvitaan enemmän innostusta kuin euroja. Esimerkiksi kulttuuriympäristökävelyn voi järjestää ilman kuluja.

O
Osallistu omin päin!
Tapahtumakalenteri pursuaa paikkoja tulla valmiiseen pöytään. Vai kattaisitko itsellesi ja ystävillesi ikiomat kulttuuriympäristöjuhlat? Jokainen ympäristö on juhlimisen arvoinen!

P
Puunhalaus
tekee hyvää! Puiden halailu nousi otsikoihin vuonna 2016, kun Vihervuoden työryhmä järjesti ensimmäisen valtakunnallisen puunhalausviikon. Puiden halailun Suomen ennätys tehtiin Maa- ja kotitalousnaisten johdolla vuonna 2014. Paneeko joku vuonna 2017 paremmaksi?

Q
QR-koodilla
kulttuuriympäristötietoa helposti saataville mobiililaitteeseen. Hyödynnetty esimerkiksi Masalan asukasyhdistyksen tuottamalla Masalan polulla.

R
Retkipaikka
opastaa sinut upeisiin kohteisiin ympäri maata. Mobiilisovelluksen avulla niihin on helppo suunnistaa.

S
Sitoumuksen
kulttuuriympäristön puolesta voi tehdä siivoustalkoista, kyläjuhlista, tai melkein mistä vain. Kaikki tehdyt kulttuuriympäristösitoumukset löydät sitoumus2050-sivustolta. Liity YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseen ja nappaa toiminnallesi lisänäkyvyyttä!

T
Teemavuosi
tarjoaa tapahtumanjärjestäjille ideoita, mutta mikä tahansa kulttuuriympäristöön liittyvä tapahtuma on tervetullut mukaan. Vaan yritäpä erottaa kulttuuri ja luonto, ei onnistu! Miltei kaikki luontokohteet ovat kulttuuriympäristöä, joissa näkyy tavalla tai toisella ihmisen toiminnan vaikutus. Luonto vaikuttaa kulttuuriimme: arkkitehtuuriin, taiteeseen, kieleen ja siihen, kuinka näemme ympäristömme!

U
Urbaani luontokokemus
. Kaupunkiluonto tarjoaa ihmisille monenlaisia hyötyjä. Se suojaa liikenteen melulta, tarjoaa mahdollisuuksia virkistymiseen, kuntoiluun ja luonnosta oppimiseen. Miten kaupunkiluonto voisi edistää vielä paremmin hyvinvointia sinun asuinalueellasi? Istuttaisitteko pihallenne syötäviä kasveja vai järjestäisittekö juhlat läheisessä puistossa?

V
Villiyrttien
keräily on elävää kulttuuriperintöä. Hortoilu tuo hyvää mieltä. Ja lopuksi tietysti #syödäänyhdessä #kulttuuriympäristössä

W
Wikiluetteloon
kerätään myös Luontoon liittyvää elävää kulttuuriperintöä.

X
X – sijaintisi
. Tee löytöretkiä suomalaiseen kulttuuriympäristöön ja jaa ihanimmat kohteet vinkiksi muillekin Instagramissa aihetunnisteella #kulttuuriympäristömme. @kulttuuriymparistomme-tili jakaa kiinnostavimmat.

Y
Yhdessä
. Kulttuuriympäristöön ja luontoon tutustutaan Suomi 100 juhlavuoden hengessä Yhdessä. Kenet sinä kutsut mukaan?

Z
Zoomata
. Tarkentaa, kohdentaa, fokusoida. Mikä on sinulle tärkeä kulttuuriympäristö, johon kannattaisi kiinnittää huomiota?

Å
Åland
, Kutsumme myös Ahvenanmaalaiset järjestämään kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia!

Ä
Älä unohda tapahtumakalenteria!
Kun järjestät tapahtuman, se kannattaa ilmoittaa mukaan kulttuuriympäristöpäiville hyvissä ajoin täyttämällä tämä lomake.

Ö
Örön linnakesaarelta
ja muista Metsähallituksen historiakohteista löytyy koko perheelle kiinnostavaa tekemistä ja näkemistä.

Julkaistu 18.4.2016 klo 15.46, päivitetty 10.11.2017 klo 11.57