Tapahtumat

Vanhan Suurtorin elävöittäminen tilapäisin käytöin

Turun Vanha Suurtori ja sitä ympäröivä alue oli keskiajalla Turun kaupallinen ja hallinnollinen keskus. Torin varrelle rakennettiin aikoinaan kaupungin ensimmäiset kivirakennukset, jotka kärsivät pahoin ja osa tuhoutui Turun palossa 1827. Nykyiset rakennukset ovat pääosin palon jälkeiseltä ajalta 1800-luvulta. Vanhalla Suurtorilla järjestetään vuosittain torin vanhaa historiaa kunnioittaen jo perinteeksi muodostuneet Keskiaikaiset markkinat ja Joulumarkkinat.

Turussa on pitkään käyty keskustelua Vanhan Suurtorin elävöittämisestä ja siihen liittyviä selvityksiä ja kyselyjä on tehty useaan otteeseen menneiden vuosien aikana. Niistä saatujen tuloksien vieminen käytäntöön on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi, usein johtuen mittavista rakennuksiin ja kulkuväyliin kohdistuvista muutostoiveista. Tilapäisen käytön kautta tapahtuva elävöittäminen on jäänyt aiemmissa kehittämisselvityksissä sivurooliin.

Turkuseura-Åbosamfundet ja Keskikaupunkiseura Tälpual jokke ry toteuttivat kuluneen kevään aikana kyselyn, jossa selvitettiin Vanhan Suurtorin ja siihen yhteydessä olevien Brinkkalan pihan ja Luostarin välikadun elävöittämistä tilapäisin käytöin. Kysely on auki 10.5.2018 saakka.

Yleisötilaisuudessa 16.5.2018 julkistetaan kyselyn tulokset ja niitä jalostetaan yhdessä. Turkuseura ja Tälpual jokke ry tulevat tekemään kyselyn ja työpajan tuotoksien pohjalta Turun kaupungille aloitteen Vanhan Suurtorin kehittämisestä.

Aika 16.5.2018 klo 18.00 - 20.00
   
Paikka Vanha Raatihuone

Vanha Suurtori 5, 20500 Turku
   
Järjestäjä Turkuseura-Åbosamfundet
   
Yhteystiedot Kristiina Syrjäsuo
   
Tapahtuman ohjelma Yleisötilaisuudessa 16.5. julkistetaan nettikyselyn tulokset. Tilaisuudessa kommenttipuheenvuoron pitää Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen ja lyhyen alustuksen Vanhan Suurtorin värikkäästä menneisyydestä FT Panu Savolainen. Tilaisuus pitää sisällään työpajaosuuden, jossa annettuja ehdotuksia jalostetaan yhdessä.
   
Verkko-osoite http://www.turkuseura.fi
Julkaistu 24.4.2018 klo 18.41, päivitetty 24.4.2018 klo 20.57