Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Suomalaisia tutkimusmatkoja

Maaliskuun luontolauantaina Haltiassa esitellään suomalaisia tutkimusmatkoja Nordenskiöldin retkistä aina tähän päivään saakka sekä karttojen kehitystä piirroksista digiaikaan.

Ohjelmassa on innostavia luentoja, hauskoja retkiä, mielenkiintoisia esittelypisteitä, kiehtovia kirjoja, näyttelyn avajaiset ja tee se itse -löytöretkiä.

Tapahtuman toteuttavat Suomen luontokeskus Haltia, John Nurmisen Säätiö, Metsähallituksen sukeltajat, Heikki Rantatupa, Martti Blåfield, Kansallisarkisto, Kiertävä luontokoulu Naakka, Humanitarian Open Street Map ja Suomen luonto -lehti.

Tapahtuma ja kaikki ohjelmat ovat maksuttomia, tervetuloa mukaan!
Katso ohjelma: www.haltia.com/tapahtumat

Kuva: Maiju Lanki / Metsähallitus
Aika 2.3.2019 klo 11.00 - 16.15
   
Paikka Suomen luontokeskus Haltia

Nuuksiontie 84, 02820 Espoo
   
Järjestäjä Suomen luontokeskus Haltia
   
Yhteystiedot touko.heikkinen@metsa.fi
   
Tapahtuman ohjelma OHJELMA:

11:15
Luento, Heikki Rantatupa: Kartta-aarteita ja aarrekarttoja - historialliset paikalliskartat yhteisön kuvaajina, 60min

Luennolla esitellään lähinnä Espoon ja Haltin alueen paikalliskarttoja 1600- ja 1700-luvuilta, mutta myös laajemmin eri aikakausien kartoitustarpeita ja karttojen laatua. Aarrekartoiksi vanhat kartat kelpaavat vanhan asutuksen jäljittäjinä ja kuvaajina. Esityksessä käsitellään myös Suomen ensimmäistä "peruskartoitusta", 1700-luvun pitäjänkarttojen syntyä esimerkkinä Espoon pitäjänkartta vuodelta 1750.

12:15
Perheretki 1, Kiertävä luontokoulu Naakka: Kuljetaan ajassa Vuonon järvikallioille, 60min

Vaellamme elämyksellisellä perheretkellä ajassa taaksepäin Nuuksion pitkäjärven historiaan. Kokoonnumme tutkimaan karttoja ja kuuntelemaan tarinaa pyynti- ja keräilykulttuurin ajasta. Sitten lähdemme tutkimusmatkalle maastoon etsimään jääkauden jälkiä ja pohtimaan niihin liittyviä tietoja ja myyttejä. Retkeä vetää Ympäristökasvattaja Milla Tuormaa. Ilmoittautumiset retkelle Haltian infossa tapahtumapäivänä, mukaan mahtuu 20 ensimmäistä.

12:45
Luento, Martti Blåfield: Mitä Nordenskiöld antoi meille?, 60min

Luennolla käydään läpi mielenkiintoisia yksityiskohtia Nordenskiöldin historiasta ja merkityksestä koskien myös nykyaikaa mitä parhaimmin. Asiaa mm. tutkimusmatkoista, koillisväylästä ja kansallispuistoehdotuksen synnystä. Martti Blåfield on kirjoittanut Nordenskiöld, Suomalaissyntyisen tutkimusmatkailijan ja tiedemiehen elämä -kirjan.

14:00
Perheretki 2, Kiertävä luontokoulu Naakka: Kuljetaan ajassa Vuonon järvikallioille, 60min

Vaellamme elämyksellisellä perheretkellä ajassa taaksepäin Nuuksion pitkäjärven historiaan. Kokoonnumme tutkimaan karttoja ja kuuntelemaan tarinaa pyynti- ja keräilykulttuurin ajasta. Sitten lähdemme tutkimusmatkalle maastoon etsimään jääkauden jälkiä ja pohtimaan niihin liittyviä tietoja ja myyttejä. Retkeä vetää Ympäristökasvattaja Milla Tuormaa. Ilmoittautumiset retkelle Haltian infossa tapahtumapäivänä, mukaan mahtuu 20 ensimmäistä.

14:15
Luento, Kansallisarkisto: Digitoitujen karttojen käyttöä, 30min

Tietoa Kansallisarkiston digitoiduista historiallisista kartoista ja niiden käytettävyydestä sekä Kansallisarkiston digitointitoiminnasta ja –suunnitelmista. Toiminnassa kehitetään myös vapaaehtois- ja kumppanuustoimintaa. Luennon pitää metatietotyön johtaja István Kecskeméti.

15:15
Luento, Metsähallituksen sukeltajat: Meren aarteet - suuri vedenalainen löytöretki, 60min

Suojelubiologi Maiju Lanki sekä erikoissuunnittelija Joonas Hoikkala esittelevät modernia tutkimusmatkailua, eli kuinka aiemmin tuntematon meremme on vähitellen alkanut paljastaa salaisuuksiaan. "Olemme oppineet ja havainneet lähes jalkojemme juuressa olevan valtavasti uutta, josta emme ole olleet lainkaan tietoisia! Tulosten saaminen on vaatinut paitsi valtavasti työtunteja ja sinnikkyyttä, myös paljon seikkailumieltä, monipuolisia taitoja, yhteistyötä, yrityksiä ja erehdyksiä ja joskus ripauksen onneakin."

11-16
* Humanitarian Open Street Map -esittely aulassa.
* John Nurmisen Säätiön löytöretkiin, karttoihin ja arktiseen alueeseen liittyviä kirjoja myynnissä Haltia Shopissa.
* Tee se itse löytöretki lähimaastossa. Hae kartta Haltian infosta, piirrä sattumanvarainen reitti ja lähde löytöretkelle.
* Suomen luonto -lehden ja Haltian Ihmisen jälki luonnossa -valokuvakisan voittajien näyttelyn avajaiset Galleriassa. Näyttely on avoinna maaliskuun ajan.

Tapahtuma ja kaikki ohjelma ovat maksuttomia, tervetuloa mukaan!
   
Verkko-osoite http://www.haltia.com/tapahtumat
Julkaistu 19.2.2019 klo 11.39, päivitetty 27.2.2019 klo 9.01