Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Rovaniemen naiskotiteollisuuskoulu - kalevalaisten koti

Tapahtuman taustoitus:
1920-luvulla Rovaniemelle perustettiin naiskotiteollisuuskoulu elvyttämään ja opettamaan peräpohjalaisia käsityötaitoja nuorille naisille. Lapin sodan jälkeen koululle valmistui 1949 kookas hirsirakennus, jossa koulu toimi vuoteen 1976 asti. Koulun johtaja Hilda Lukkarinen toimi Rovaniemen Kalevalaiset Naiset ry:ssä. Tämän yhdistyksen jäseniltoja vietettiin koulun tiloissa 1960-luvulle asti ja rakennusta kutsuttiinkin kalevalaisten kodiksi. Koulu valmisti kalevalaisten naisten tilauksesta muun muassa Rovaniemen kansallispukuja ja perinteisten mallien mukaan tehtyjä ns. puolinukkaraanuja. - Vuodesta 2009 entinen koulu on toiminut juhlatalona nimellä Lähteentien pirtti. Rovaniemen Kalevalaiset Naiset ry (v:sta 2018 Rovaniemen Kalevalaiset ry) on palannut kulttuurisen toimintaympäristönsä suhteen juurilleen järjestäessään jäseniltoja ja muita tilaisuuksia Lähteentien Pirtillä.

Rovaniemen kalevalaiset logo
 
Aika 5.9.2018 klo 16.00 - 20.00
   
Paikka Lähteentien pirtti

Lähteentie 1, 96400 Rovaniemi
   
Järjestäjä Rovaniemen Kalevalaiset ry
   
Yhteystiedot Sisko Ylimartimo, sisko.ylimartimo@pp.inet.fi 0505947360
   
Tapahtuman ohjelma Tapahtuma toimii Lähteentien pirtillä (entisellä naiskotiteollisuuskoululla) avoimien ovien periaatteella. Se on avoin kaikille, jotka ovat halukkaita tutustumaan Rovaniemen Kalevalaiset ry:n toimintaan. Yhdistys täyttää 70 vuotta syksyllä ja avoimet ovet kuuluu yhdistyksen juhlavuoden ohjelmaan.
Esillä on Rovaniemen kalevalaisten historiaa ja toimintaa valottavaa kuva- ja muuta materiaalia, jota yhdistyksen edustajat esittelevät nonstop-puheenvuoroissaan. Esillä on myös Rovaniemen naisten kansallispuku, joka kuuluu merkittävimpiin koulun ja kalevalaisten yhteistyöhankkeisiin.
Tapahtuma on samalla myös osa syksyn Rovaniemi-viikon ohjelmaa.
Julkaistu 30.4.2018 klo 8.23, päivitetty 2.5.2018 klo 11.06