Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat

Kulttuuriympäristöpäivät Työväenmuseo Werstaalla

Kulttuuriympäristöviikko Werstaalla

Syyskuun alussa Werstaalla vietetään valtakunnallista kulttuuriympäristöviikkoa. Torstaina 6.9. on mahdollisuus tutustua uuteen irtisanomisten kokemuksia keräävään hankkeeseen Irtisanottu perintö. Perjantaina 7.9. järjestetään Muistoja Finlaysonilta -tarinakierros, joka pohjautuu työväen muistoihin työstä puuvillatehtaassa. Lauantaina 8.9. ja sunnuntaina 9.9. kävellään Tammerkosken rantojen teollisen historian parissa Punainen Tampere -kävelykierroksilla. Kaikki teemaviikon tilaisuudet ovat maksuttomia.
Aika 6.9.2018 - 9.9.2018
   
Paikka Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere
   
Järjestäjä Työväenmuseo Werstas
   
Yhteystiedot museolehtori Hanna Yli-Hinkkala
   
Tapahtuman ohjelma torstai 6.9. klo 16-17.30
Irtisanottu perintö -hankkeen esittely
Onko sinulla omia muistoja irtisanomisesta, tunnetko lähipiiristäsi jonkun tai oletko muuten aihepiiristä kiinnostunut? Werstaalla kerätään nyt esineitä ja kuvia, jotka liittyvät irtisanomisiin ja menetettyihin työpaikkoihin. Tarkoituksena on tallentaa irtisanomisiin liittyviä inhimillisiä kokemuksia.
Irtisanomiskokemuksia keräävä tutkija Jenni Ahto-Hakonen kertoo keruusta ja tähän mennessä museolle lahjoitetuista esineistä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

perjantai 7.9. klo 15.00-16.30
Muistoja Finlaysonilta -tarinakierros
Tarinakierros perustuu eri aikoina tehtaalta kerättyyn muistitietoon. Tehdas oli oma maailmansa, kaupunki kaupungin sisällä, ja finlaysonilaiset muodostivat oman yhteisönsä. Finlaysonilla oli tuhansia työntekijöitä, jotka vuosikymmenten ajan kehräsivät, kutoivat, värjäsivät ja ompelivat Tammerkosken rannalla kohoavissa valtavissa tehdassaleissa. Vaikka työ oli raskasta, tehtaalaisuudesta oltiin myös ylpeitä ja arjen keskellä huumorikin kukki.
Kesto 1,5 tuntia, lähtö Työväenmuseo Werstaan aulasta. Vapaa pääsy.

lauantai 8.9. klo 15 ja sunnuntai 9.9. klo 15
Punainen Tampere -kävelykierros
Kävelykierroksella tutustutaan tehtaiden ja työväen kaupunkiin, joka kasvoi 1800-luvulla Tammerkosken rannoille. Kosken yläjuoksulla toimi puuvillatehdas, vastapäätä pellavatehdas, sen kanssa samalla tontilla paukutti konepaja. Keskeltä löytyi paperitehtaita, alempana kosken varrella työstettiin villasta verkaa ja sarkaa. Millaista työnteko tehtaissa oli, millaista väkeä tehtaissa kävi töissä ja kuinka työväki eli ja asui? Työväen elämänmenon lisäksi kierroksella tutustutaan tehdaskaupungin muutokseen ja nykypäivän ilmeeseen.
Kesto 1,5 tuntia. Lähtö Werstaan ala-aulasta, vapaa pääsy.
   
Verkko-osoite http://www.werstas.fi/
Julkaistu 20.8.2018 klo 10.23, päivitetty 20.8.2018 klo 10.43