Luukku 9 - Ylävedet-veistoksen siirtohanke

Uutinen 9.12.2018 klo 9.46
luukku9ylävedet
Ylävedet-veistos Ähtärissä uudella paikallaan. © Kuva: Timo Ahopelto

 

Ähtärin asutuksen muistomerkki, Ylävedet-veistos, siirrettiin vuonna 2017 Ähtärin matkailualueelta uudelle paikalleen kaupungin keskustaan täysin talkoovoimin. Siirtohanketta hallinnoi teoksen omistava Ähtäri-seura ry ja puuhamiehinä toimivat Taidepalvelu Ariston Risto Mikkola ja Ari Virkamäki. Yhteistä hyvää tahtoa löytyi ja hanke sai tukea niin työtuntien, materiaalien ja rahalahjoitusten muodossa yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä.

Vesi avattiin virtaamaan veistokseen sen suunnitelleen ähtäriläisen professori ja kuvanveistäjä Eero Hiirosen (1938–2018) 80-vuotissyntymäpäivänä kesäkuussa 2018. Ähtärin kaupungin lahjana professorille Ylävedet-veistosta ympäröivä alue nimettiin Eero Hiirosen puistoksi. Ähtäri-seura puolestaan loi Hiirosen ulkoilmateosten äärelle kaupungin keskustassa johdattelevan Veden polku -reitin SKR:n E-P:n rahaston tuella. Yhdistys on myös kehittänyt veistokselle kummikonseptia.

Siirtohanke on osoitus Ähtärissä elävästä talkoohengestä, yhteisöllisyydestä ja asukkaiden halusta vaikuttaa oman elinympäristönsä viihtyisyyteen. Ähtärin kaupungin vapaa-aikatoimenjohtaja Marika Puntala kertookin, että Ähtärissä on aina ollut hyvä kökkähenki. Talkoilla tehdään erilaisia tapahtumia ja pidetään yllä muun muassa kotiseutumuseon rakennuksia sekä opetetaan perinnetaitoja uusille sukupolville.

- Ähtäri-seuran väki on opastanut esimerkiksi punamultamaalin keittämisessä muita yhdistyksiä ja kökässä keitetyllä maalilla eräskin kyläseuran talo sai uuden värin pintaan, Puntala kertoo.

Talkoovoimin on muun muassa kunnostettu tanssilava ja muistomerkkien ympäristöjä, järjestetty siivoustempauksia sekä rakennettu bussiseisakkeita koulukyytiä odottaville lapsille. Ylävedet-veistoksen siirtohanke on kuitenkin mittakaavassaan täysin poikkeuksellinen, sillä siirtoon ei saatu hanketukea, vaan jokainen euro ja työpanos kerättiin lahjoituksina kiertäen kertomassa kasvotusten merkittävästä projektista.

Lisätietoja löydät Ähtäri-seura ry:n Facebook-sivuilta.