Luukku 8 - Kulttuuriympäristöt pipariksi

Uutinen 8.12.2018 klo 9.22
suklaatalo
Suklaalevyistä tehty Seinäjoella sijaitseva Lakeuden Risti. © Kuva: Jonna Löfhjelm

 

Joulukalenterimme kahdeksas luukku kannustaa tutustumaan omaan kulttuuriympäristöön käsillä tekemisen ja leipomisen avulla. Mitä jos perinteisen piparitalon sijaan rakentaisitkin esimerkiksi jonkin omasta kotikunnastasi löytyvän kulttuuriympäristökohteen pipariksi? Kohdetta valitessa pääset tutustumaan omaan kotikaupunkiisi ja sen erilaisiin kulttuuriympäristöihin. Kun keksit kohteen, josta haluaisit piparitalon tehdä, etsi siitä kuva malliksi. Voit käydä kuvaamassa kohteen vaikka itse.

Piirrä valitsemasi kohteen kaavat esimerkiksi leivinpaperille ja leikkaa ne irti. Leikkaa taikina kaavojen mukaan suoraan leivinpaperin päällä, jolloin vältyt osien turhalta siirtelyltä. Mikäli haluat päästä nopeasti hommiin, käytä kaupoista löytyvää valmistaikinaa. Voit tehdä taikinan myös itse, mutta tällöin taikinan kannattaa antaa levätä yön yli viileässä ennen taikinan kaulitsemista ja piparitalon osien leikkaamista ja paistamista. Paistamisen jälkeen on lopulta aika kasata talo kokoon, kunnes piparit ovat jäähtyneet. Piparitalo kasataan usein sulatetulla sokerilla, joka on todella polttavaa ja nopeasti kuivuvaa. Kasaamiseen voi käyttää myös sokerikuorrutetta, mutta sen kovettumiseen kuluu huomattavasti pidempi aika.

Mikäli sinulle käy kuten allekirjoittaneelle, eli kulttuuriympäristö menee kirjaimellisesti pipariksi, kuuma sokeri polttaa sormet ja sulattaa yhden kauhan, voit kokeilla jotain ihan uutta. Uusi trendi on tehdä piparitalon sijaan suklaatalo. Suklaatalo kasataan suklaalevyistä ja voidaan koristella samalla tavalla, kuin perinteinen piparitalo. Suklaatalon eri osat voidaan kiinnittää toisiinsa sulatetulla suklaalla. Mikäli haluat kovertaa suklaalevyihin esimerkiksi oven ja ikkunoita, kannattaa suklaalevyä lämmittää mikrossa muutamia sekunteja, jotta suklaa hieman pehmenee. Tällöin levy ei lohkea tai murene. Osien leikkaamiseen suositellaan kuumaa veistä. Mikäli haluat koristella suklaatalosi, kannattaa talo koristella ennen sen kasaamista.

Allekirjoittaneen suklaisen kulttuuriympäristön oikean elämän malli löytyy Seinäjoelta. Kyseessä on Alvar Aallon suunnittelema Lakeuden Ristin kellotorni, joka on todellisuudessa 65 metriä korkea. Suklaatornin huippu ei yllä ihan yhtä korkealle ja sen ulkonäkökin muistuttaa tietystä kulmasta katsottuna hieman ankkaa, mutta ajatus on tärkein! Suklaatalon kanssa ainakaan sormet eivät palaneet ja tornin seinät saivat heti oikean värin valkosuklaasta. Kun oikein pitkään katsoo, saattaa Lakeuden Rististä ja suklaatornista löytää jopa jokusen yhteneväisyyden!

 

Mukavaa joulun odotusta ja suklaisia ja piparitaikinan makuisia rakennushetkiä kulttuuriymparistomme.fi -palvelun tonttupajalta!