Luukku 7 - Perinneleikkejä Karjalohjalla

Uutinen 7.12.2018 klo 9.25
luukku7lohilampi
Oletko valmis astumaan sisään Lohilammen ovesta ja palaamaan ajassa taaksepäin? © Kuva: Christina Johanssonin

 

Karjalohjalla leikitään yhä vanhoja perinneleikkejä. Johannes Lohilammen museon pihapiiri on vuosien saatossa muodostunut kulttuuriympäristö. Koululaisten ja Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksen museokäynnillä niin lapset kuin aikuisetkin innostuivat leikkimään niin Vinkkiä kuin Nurkkajussia. Nurkkis, kuten lapset leikkiä kutsuvat, tuntui sujuvan museoalueella kaikilta. Leikkien lisäksi vuorovaikutteisuus toteutui muun muassa pukeutumalla sadan vuoden takaisiin vaateparsiin ja lasten draamaesitysten avulla, joissa käsiteltiin talossa joskus asuneiden ihmisten päivänkulkua. Oudotkin sanat, kulttuuriympäristöä myöten, tulivat tutuksi ja käyttöön.

Muistatko sinä vielä, miten leikitään Nurkkajussia tai Vinkkiä? Karjalohjan Kotiseutuyhdistys ry päätti jakaa meille kaikille ohjeet näihin perinneleikkeihin, joiden parissa saa varmasti kulumaan monta hauskaa hetkeä esimerkiksi joululomalla!

 

Nurkkajussi

Nurkkista leikitään talon ympärillä. Yksi leikkijöistä valitaan nurkkajussiksi. Hän ottaa kepin käteensä ja lähtee kiertämään taloa. Ennen kuin hän saa itse tulla esille, hänen on pistettävä keppi näkyviin nurkan takaa. Nähtyään kepin muut yrittävät juosta piiloon seuraavan nurkan taakse. Jos nurkkajussi näkee jonkun, hän huutaa tämän nimen. Nähty joutuu pelistä pois. Nurkkajussi saa vaihtaa suuntaa koska haluaa ja laittaa hämäykseksi keppinsä näkyviin aivan maan rajassa tai mahdollisimman korkealla. Kun kaikki on nähty, nurkkajussi vaihtuu. Ensimmäisenä poltetusta tulee uusi Nurkkajussi.

Pienen rakennuksen ympärillä Nurkkajussia voidaan leikkiä myös siten, että Nurkkajussi kiertää ympäri rakennusta toiseen suuntaan ja pelaajat toiseen. Kun Nurkkajussi tulee vastaan, pelaajat jähmettyvät. Nurkkajussi polttaa pois pelistä henkilöt, joiden ehti nähdä liikkuvan.

Vinkki

Yksi leikkijöistä on etsivä, joka laskee hitaasti ääneen vähintään kahteenkymmeneen. Sillä aikaa toiset menevät piiloon. Etsivä lähtee etsimään toisia. Löydettyään jonkun hän huutaa tämän nimen ja lisää "Nähty ensimmäisen kerran". Nähty tulee sille paikalle, jossa etsijä laski. Jos joku piilossa olijoista vilkuttaa nähdylle, tämä saa paeta ja piiloutua uudestaan. Kun etsijä löytää hänet uudelleen, hän huutaa tämän nimen ja lisää "Nähty toisen kerran". Sitä, joka on nähty kolme kertaa ei voi enää pelastaa vilkuttamalla. Hänestä tulee seuraava etsijä.