Luukku 4 - Yllätyslöytö vanhasta mökistä

Uutinen 4.12.2018 klo 9.40
luukku4kertuntupa
Kertun tupa. © Kuva: Juha Vuorela

 

Tarvasjoen kotiseutuyhdistyksen omistamalla Kertun Tuvalla on käynyt vilske jo kolmisen vuotta, kun mökkiä on remontoitu kuntoon kaikkien tarvasjokelaisten iloksi. Kunnostustyö on vaatinut runsaasti hankintoja. Yhdistys tekee pyyteettä työtä kotipitäjänsä eteen. Yhdistyksen jäseneksi voit liittyä osoitteessa www.tarvasjoki.fi.

Alkuvuodesta 2018 Kertun Tuvan talkoolaiset yllättyivät kunnolla, kun mökin toisen päätyhuoneen kattorakenteita purettiin. Sisäkattoon oli liimattu kymmenittäin erittäin vanhoja asiakirjoja, ilmeisesti estämään välikaton eristyksessä käytettyjen purujen valuminen alakertaan. Nämä asiakirjat on pääosin laadittu ruotsiksi ja osa on niin huonossa kunnossa, ettei niiden lukeminen enää onnistune. Onneksi sisäkatosta löytyi myös suuri määrä papereita, joista saa myös selvää. 

vanhaasiakirja
Tuvasta löytynyt vanha asiakirja. © Kuva: Juha Vuorela

Papereiden joukossa näytti olevan nopeasti katsottuna ainakin perukirjoja, kauppasopimuksia sekä erilaisia virallisia ilmoituksia. Papereista löytyi muutamia henkilöiden nimiä, joista yhtenä voidaan mainita "rusthhållarehustrun Anna Andersdotter Duomarlta". Tuollainen henkilö löytyykin Tuomarilan rusthollin emäntänä 1800-luvun alkupuolelta. Anna oli syntynyt Paimion Episten kylässä 5.12.1772 rakuuna Anders Falckin ja Maria Juhontyttären perheeseen. Hänen puolisonsa Juho Ristonpoika oli ollut Tuomarilan puolikkaan tilan rusthollin isäntänä, mutta kuollut joulupäivänä 1844. Anna menehtyi neljä vuotta myöhemmin, toukokuun 17. päivänä 1848.

Kotiseutuyhdistys kuvaa katon kauttaaltaan ennen kuin se peitetään pinkopahvilla. Tarkoituksena on jättää osa dokumenteista näkymään lasin alle kehyksissä. Dokumenttien sisällön perkaamisessa saattaakin kulua tovi!