Luukku 24 - Geokätköile kulttuuriympäristöissä

Uutinen 24.12.2018 klo 10.06

Viimeinen luukku kätkee taakseen geokätköilyn! Oletko sinä käynyt geokätköilemässä? Geokätköily ja on hauska, liikunnallinen ja seikkailullinen koko perheen harrastus, joka voi viedä sinut suurkaupungin ytimestä keskelle metsää ja järveä. Geokätköilyn ideana on siis etsiä ja piilottaa geokätköiksi kutsuttuja rasioita ja purkkeja koordinaattien avulla. Aloittaminen on helppoa, sillä tarvitset vain laitteen, jossa on GPS-paikannus. Suurin osa nykyisistä puhelimista ohjaa siis sinut kätkön luo lähes yhtä tarkasti kuin erillinen GPS-laite. Joulutonttu kuitenkin omakohtaisesta kokemuksesta suosittelee, että pakkaskeleille kannattaa ottaa mukaan vähintään varavirtalähde, ellei erillistä GPS-laitetta löydy. Joulutontun puhelin simahti pakkasessa toisen kätkön jälkeen, jolloin seuraavan kätkön löytäminen on lähes mahdotonta.

Geokätköjen koordinaatit listataan kansainvälisellä geocaching.com -sivustolla. Kirjautumalla sivustolle pääset etsimään ja näkemään lähelläsi sijaitsevia geokätköjä, joita voit lähteä etsimään. Koordinaattien lisäksi kätköstä kerrotaan sivustolla esimerkiksi kätkörasian koko sekä muita pieniä vihjeitä, joiden avulla kätkön voi löytää. Kätkö on tavallisesti vedenpitävä rasia tai purkki, jonka sisältä löytyy kynä ja lokikirja, johon kätkön löytäneet voivat kirjata oman nimensä tai nimimerkkinsä ja käyntipäivän. Tämän jälkeen käynti voidaan käydä kirjaamassa myös verkkopalvelussa. Joistakin kätköistä saattaa löytyä pieniä, vaihdettaviksi tarkoitettuja esineitä.

Geokätköily vie sinut usein seikkailulle sellaisiin paikkoihin, joissa et ehkä muuten kävisi. Reittiä voi joutua miettimään tarkasti harkiten, jolloin ympäristöäkin tulee katsottua aivan uudella tavalla. Videolla kätkö vei meidät keskelle Seinäjokea ja upeaa Myllypuiston aluetta, joka huokuu historiaa. Alueella sijaitsi jo 1800-luvulla ruukin saha ja kylän jauhomylly. 1920- ja 1930-luvuilla alueelle nousi uusi ja suuri saha sekä vesitorni, joka vilahtaa myös videolla. Samoihin aikoihin alueelle nousi myös Seinäjoen kehruu- ja kutomotehdas sekä Mallaskosken panimo ja virvoitusjuomatehdas. Samalla paikalla sijaitsee edelleen Mallaskosken panimo, joka aloitti uudestaan tuotannollisen toimintansa vuonna 1999, noin 40 vuoden tauon jälkeen. Tehtaita varten rakennettiin oma sähkölaitos, jonka betonisia vedenjuoksutukseen liittyviä rakennelmia on edelleen Myllypuistossa Myllykosken kupeessa. Nykyään alueen tuntumaan on rakentunut runsaasti rivitaloja ja omakotitaloja ja sahan paikalla sijaitsee yksi Seinäjoen suosituimmista uimarannoista.

Millaisiin ympäristöihin geokätköt sinut vievät? Lähde seikkailulle ja uppoudu ympäristöön uudella ja hauskalla tavalla! Kätkön löytäminen saa aikaan yllättävänkin voimakkaan onnistumisen tunteen ja riemun, mikä koukuttaa lajiin hyvin nopeasti. 

 

Tämän viimeisen luukun ja videon myötä haluamme toivottaa teille kaikille oikein ihanaa joulua sekä uutta vuotta ja kiitämme kaikkia joulukalenteria seuranneita ja sen tekemiseen osallistuneita!