Luukku 19 - Mestarit ja kisällit kokemassa Sassalin ihmeitä

Uutinen 19.12.2018 klo 9.03

Mestarit ja kisällit kohtaavat on Suomen Kotiseutuliiton pilottihanke, jossa lapset ja seniorit kokoontuvat oppimaan toinen toisiltaan erilaisia asioita. Samalla puntaroidaan suhdetta kotiseutuun: mitä se kotiseutu ensinnäkään tarkoittaa? Sodankylän pilotissa kohtaavat 9 -12 -vuotiaat lapset ja isovanhempi- tai isoisovanhempi-ikäiset aikuiset. Nyt näette ja kuulette, mitä marraskuussa tapahtui eräässä kylässä keskellä Lappia.

Mestarit ja kisällit -joukkion lähtiessä Sodankylästä kimppakyydein kohti Sassalin kylää mukana oli valtava säkki valkoisia suojahaalareita. Mutta miksi? Ei kai Sassalissa ole jotakin vaarallista, jolta pitää suojautua? Ei suinkaan! Sassalissa on jotakin ihanaa!

Ryhmämme jäsen Riitta Sassali oli järjestänyt meille yhdessä Sassalin kyläseuran kanssa elämyksellisen päivän. Me pääsimme käymään ihan oikealla, nykyaikaisella maitotilalla. Haalareita ja kenkäsuojia tarvittiin lehmien suojaamiseksi bakteereilta, joita voi tulla navettaan vierailijoiden mukana. Voi sitä päivittelyä, kun lapsuutensa navetoissa viettäneet ihmiset hoksasivat, kuinka vieraan nykyisin pitää navettaan pukeutua. Siinä sitten muisteltiin, kuinka evakossa on yövytty lehmän kyljessä, millä tavalla äitimuori vihaisen sonnin pyydysti ja kuinka kissa aina kiehnäsi lypsäjän jalkaa vasten odotellessaan käytettyä maitosiivilän vanua herkukseen.

Nuorempi polvi esitti tarkkanäköisiä kysymyksiä: minkä takia lehmässä on kiinni tuommoset verkot? Ohjaaja väitti, että kyseessä ovat lehmän tissiliivit. Epäuskoinen lapsi tarkistaa asian vielä tilan emäntä Anita Hannulalta ja kyllä vain, utareliiveistä on kyse. Niiden tarkoitus on tietysti suojata maidosta raskaita utareita vahingoittumasta.

Nykyaikaisessa navetassa on myös paljon tekniikkaa, lypsyrobotit ja genomitestit ovat arkipäivää. Silti navettakokemuksessa syvin elämyksellisyys syntyy samoista asioista kuin lapsenakin: lehmän turpa on yhtä ihanan tuntoinen kuin pienenäkin ja vasikat ovat sanomattoman söpöjä. Ryhmämme lapsista kaksi tietää jo, että he haluavat isona maatilan pitäjäksi.

Runsaan tietopaketin ja ikimuistoisen elämyksen lisäksi saimme maisteltavaksemme myös tuoretta maitoa. Mikään kaupan maitotuote ei sitä maussa voita!

Tiesittehän kaikki, että navetoissa asuu myös tonttuja?

 

Sodankylän Mestarit ja kisällit toivottavat kaikille oikein ihanaa joulun odotusta!