Luukku 18 - CityTorpparit

Uutinen 18.12.2018 klo 8.38

Mitä tapahtui, kun maailmalla palkittu vaatesuunnittelija ja Konginkankaan kyläläiset yhdistivät osaamisena, paikallisen kulttuurin ja taiteilijan luovuuden? Syntyi KonginKANGAS!

Vaatesuunnittelija Elina Laitinen asui ja työskentelei keskikesällä 2018 yhteisötaiteilijana ja CityTorpparina Konginkankaalla Keski-Suomessa.

“Olemme Konginkankaalla otettuja, kun meille tarjoutui tällainen mahdollisuus kokea jotain uutta ja erilaista, ja saamme Elina Laitisen vieraaksemme”, iloitsivat kyläläiset.

Elinan johdolla toteutettiin kahden viikon aikana kaksi teosta: tilkkuteos kierrätysmateriaaleista kylätalon seinälle sekä kylälle oma kangasmalli. Kaikki halukkaat saivat osallistua teosten tekoon Elinan työpajoissa eri puolilla kylää.

Konginkankaan kesäpäivillä Elina antoi pensselit ja maalit kyläläisten käteen. Isolle maalausseinälle syntyi asukkaiden näkemyksiä siitä mikä kylässä on parasta ja tärkeintä. Näistä kuvista Elina suunnitteli kylälle kaksi erilaista kangaskuosia, jotka on nyt jouluksi painettu kankaaksi. Konginkangas-kuosiin on kuvattu koko Konginkankaan tarina, historiasta nykypäivään. Tulevaisuudessa kankaista syntyy varmasti vielä erilaisia tuotteita ja iloa kyläläisten kodeissa.

Tämän kylän ainutlaatuisen tarinan ja kulttuuriperinnön tallentaminen nykypäivän keinoin paljastui jopa vähän yllätyksenä Elinalle: kotiseutu- ja museoyhdistys Kömin killan puheenjohtaja Reetta Korjonen pystyikin lukemaan kankaasta kylän vaiherikkaan tarinan kankaalle tallennetuista rakennuksista, henkilöistä ja tärkeistä tapahtumista vuosikymmenien ajalta.

 

konginkangas
Konginkankaan oma kuosi. © Kuva: Elina Laitinen

CityTorpparit ja yhteisötaiteilijat

Citytorppari on Maaseudun Sivistysliiton (MSL) kehittämä menetelmä ja tapa lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan. MSL palkkaa eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari osaksi kylien, kuntien ja kaupunkien kulttuuritoimintaa. Muutamien viikkojen mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Työskentelyjakson aikana taiteilija elää yhteisön keskellä. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, yms. riippuen taiteilijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä.

CityTorppareiden elämään ja tuotoksiin voi tutustua lisää somessa hakusanalla #citytorppari: Facebook, Instagram ja YouTube.