Luukku 16 - Kuusiston kartanopuutarhan elvyttäminen

Uutinen 16.12.2018 klo 11.04
luukku16puutarha
Kuusiston kartanopuutarhan hedelmätarha. © Kuva: Maritta Vuorinen

 

Kuusiston kartanon vanhaa hedelmätarhaa elvytettiin vuosien tauon jälkeen. Kuivia oksia poistettiin ja haketettiin paikan päällä. Urakka oli aikamoinen!

Museovirasto/Senaattikiinteistöt hallinnoi Kuusiston kartanoa Kaarinassa. Museotoiminnan loputtua kartanossa loppui myös vanhan hedelmätarhan kunnostus- ja hoitoprojekti 2012. Puutarhassa on viimeiset vuodet niitetty vain ruohoa. Vanha historiallinen hedelmätarha oli ehtinyt kasvaa risukkoiseksi ja olikin aika kunnostaa tarha! Kesän aikana etsimme käsiimme tietoa hedelmätarhasta sekä sille tehdyn hoitosuunnitelman.

Puutarhalle luotiin oma nettisivu ja sekä instagram-tili, joka toimii historiallisen puutarhan kuvagalleriana. Pian tämän jälkeen Senaattikiinteistöt/Museovirasto hyväksyi hoitosuunnitelman jatkamisen ja lokakuussa hedelmäpuiden kuivia oksia päästiin karsimaan. Kirsikkametsikkö raivattiin ja se muodostaakin kauniin uuden lisän hedelmätarhaan. Suunnitelmana on jatkaa kevättalvella hedelmäpuiden tarpeellista leikkausta.

Kuusiston kartanopuutarhan kunnostamisesta vastasivat Sirpa Tonder-Vainio, Seppo Vainio, Maritta Vuorinen sekä Merja Markkula. He kaikki toivovat, että jatkossa säännöllinen tarhan hoito järjestyy niin, että kulttuurihistoriallisesti arvokas puutarha säilyy. Tarhan omena-, päärynä-, kirsikka ja luumupuut kutsuvat kävijöitä luokseen.

Kuusiston kartanopuutarha löytyy instagramista @kartanopuutarha sekä osoitteesta http://www.kuusistontaidekartano.fi/fi/kartanopuutarha/.