Luukku 12 - Rapin karjamajan kunnostaminen

Uutinen 12.12.2018 klo 10.09
luukku12rapinmaja
Rapin karjamaja. © Kuva: Seppo Aho

 

Vaalimisen arvoinen Rapin karjamaja on vanhimpia pystyssä olevia karjamajoja, mitä Suomesta löytyy. Maja kuuluukin Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittäviin kohteisiin. Vanhin vuosilukukaiverrus on vuodelta 1733. Majalla on viimeksi asuttu kesällä 1966.

Haapavesi on ollut Suomen karjamajavaltaisimpia pitäjiä. 1800-luvun puolivälissä paikkakunnalla oli lähes 200 karjamajaa. Ne mahdollistivat laajan karjatalouden harjoittamisen ja olivat näin ollen elintärkeitä. Karjamajat olivat karjanhoitajien kesäasuntoja kaukana päätalosta. Haapaveden Joutennivalla, entisten luonnonniittyjen keskellä sijaitseva Rapin karjamaja edustaa kadonnutta karjamajakulttuuria.

Kotiseutuyhdistys Haapavesi-seura on vastannut Rapinojan suvun omistaman karjamajan kunnossapidosta 1990-luvun lopulta lähtien. Käräjäojan ja Sallilan takamailla sijaitsevalle majalle seura talkoili kesällä uutta pärekattoa ja talkoot jatkuvat ensi kesänä. Alkukesästä seuran väki parkkasi ja katkoi pärepöllit sekä höyläsi uudet päreet. Edellisen kerran pärekatto uusittiin 20 vuotta sitten. Silloin uusittiin myös välikatto sekä vaihdettiin alimpia lahonneita hirsiä ja ikkunoita.

Rapin majalle on lähimmältä metsäautotieltä noin kahden kilometrin kävelymatka. Opasteita majalle ei ole, mutta sen ovet ovat aina auki retkeilijöille.