Järkevää talonpitoa

Järkevää talonpitoa – artikkelit RSS

Betonijulkisivu

Betonijulkisivujen kuntotutkimus, korjaustavat ja niiden vaikutus rakennuksen arkkitehtuuriin

18.11.2010
Jukka Sulonen
Betonijulkisivuja vaurioittavat ilma, kosteus, aurinko ja pakkanen sekä sisäpuolelta tuleva kosteus ja rakennuksen liikkumisesta johtuvat muutokset. Korjaustavan valinta vaatii arkkitehtonista arvottamista sekä kunnon arviointia ja tutkimista.
Rapattua seinäpintaa

Rapatun julkisivun korjaaminen ja maalaaminen

18.11.2010
Minna Lukander
Perinteiset rappaustyypit ovat kolmikerrosrappaus, kaksikerrosrappaus ja yksikerrosrappaus. 2000-luvulla näiden rinnalle on tullut eristerappaus. Ennen rappausvaurioiden korjaamista kannattaa tehdä kuntotutkimus.
Kylpyhuone

Miten tehdä tai korjata märkätilat vanhoissa asunnoissa

18.11.2010
Martti Lukander
Märkätilojen rakentaminen ja kunnostaminen on vaativaa työtä, johon tarvitaan asiantuntijoiden laatimat suunnitelmat ja kunnan rakennusvalvonnan hyväksymät vastuulliset toteuttajat.
Parvekelasituksia kerrostalossa

Vanhojen parvekkeiden lasitus kerrostaloissa

18.11.2010
Pia Ilonen
Vanhojen parvekkeiden lasittaminen on yleistynyt 1980-luvun lopulta alkaen. Tällä on haettu sääsuojaa ja parannettu parvekkeiden käytettävyyttä. Rakennusten ulkoasun ja luonteen kannalta vanhojen parvekkeiden lasitus vaatii huolellista harkintaa.
Ullakkotilat on otettu asuinkäyttöön

Ullakkotilojen käyttöönotto asunnoiksi

18.11.2010
Jukka Sulonen
Ullakon rakentaminen on kuin uudisrakentamista mutta luonteeltaan kertaluonteista, käsityövaltaista ja työmaateknisesti vaativaa. Ennen siihen ryhtymistä kannattaa pohtia, miksi hankkeeseen ryhdytään.
Porrashuone

Hissin rakentaminen vanhaan taloon

18.11.2010
Pia Ilonen
Viihtyisyyden ja asumisen laadun kannalta hissin lisääminen kerrotalon porrashuoneen peruskorjauksen yhteydessä on kannattavaa. Hissin rakentamiseen vaikuttavat vanhan talon rakenteelliset ja tilalliset tekijät sekä rakennustaiteelliset arvot.
Peltikate

Peltikatteet

30.6.2006
Sami Kälkäjä
Peltikatteet voidaan jakaa kahteen pääryhmään: saumatut peltikatot ja profiilipeltikatot. Suomessa saumattuja peltikattoja eli rivipeltikatteita on käytetty 1700-luvulta lähtien ja ne sopivat hyvin maamme sääoloihin.

Hirsirakennuksien vauriot

30.6.2006
Olli Cavén
Hirsirakennukseen voi aiheuttaa vaurioita esimerkiksi hirsien luonnollisen painumisen estyminen, mikä synnyttää tiivistämistä vaativia ilmavuotoja. Myös kosteus, sienet ja laho vaurioittavat hirsirakennuksia.